Hernie de disc

Hernie de disc

Discopatie lombara Discopatia lombara este o afectiune a coloanei vertebrale, manifestata prin modificari degenerative ale discurilor intervertebrale din zona lombara.

 

Simptome:

Discopatia lombara este o afectiune a coloanei vertebrale, manifestata prin modificari degenerative ale discurilor intervertebrale din zona lombara. Acestea pot fi abordate si prin metodele medicinei clasice, dar si prin diferite 

 

Cauze:

Degenerarea discurilor intervertebrale se produce pentru ca musculatura vertebrala isi pierde tonusul si nu mai sustine coloana vertebrala. In mod normal muschii prezinta un tonus minim si in stare de repaus. Datorita acestui tonus ne putem misca in timp real sau este mentinuta pozitia corecta a unor organe. Musculatura vertebrala sustine coloana vertebrala in pozitie optima.

Orice surplus de greutate reprezentand un efort suplimentar al organismului pentru mentinerea unei pozitii adecvate si pentru desfasurarea functiilor sale.Intrucat coloana vertebrala nu mai este sustinuta adecvat, vertebrele se apropie, tasand discurile intervertebrale.

Presiunea exercitata asupra vaselor de sange incetineste activitatea metabolismului local, ceea ce va produce in timp deshidratarea discurilor. Daca se mentine ritmul de scadere al tonusului muscular, cedeaza si ligamentele vertebrale, instalandu-se hernia de disc.

Hernia de disc este o patologie in care o portiune din masa gelatinoasa (nucleu pulpos) se deplaseaza din loja intervertebrala “bomband” discul sau penetreaza si chiar rupe invelisul exterior (nucleul fibros) al discului.

 

Hernia de disc reprezinta una dintre cele mai frecvente si dureroase afectiuni ale coloanei vertebrale.

Fondul pe care se instaleaza boala discala il constituie musculatura debalansata si insuficient pregatita.

Hernia de disc poate prezenta debut brusc, insotit de dureri mari si imposibilitate functionala sau debut insidios instalandu-se in timp in mod gradat. La inceput poate fi asimptomatica pe masura ce progreseaza apare durerea tolerabila, apoi apar dureri de nesuportat.

 

In funtie de cat de mare este fragmentul de disc, exista 3 tipuri de hernie:

 • Protruzia discala, zisa si prolaps discal sau debord discal, este cea mai putin grava, practic un inceput de hernie; fragmentul herniat nu a parasit complet spatiul discal.
 • Extruzia discala, sau hernia de disc propriu-zisa, este un stadiu mai avansat, in care fragmentul herniat este complet in afara spatiului discal dar este inca in continuitate cu acesta.
 • Sechestrul discal, sau hernia rupta, cu fragment liber, migrat, este atunci cand bucata de disc herniata nu mai are legatura cu discul de unde s-a desprins, fiind deplasata fie in sus fie in jos (mai des).

 

De cele mai multe ori hernia discului lombar se produce pe una din parti (dreapta/stanga), mai rar pe mijloc. Astfel, fragmentul de disc apasa pe una din radacinile nervilor spinali, ceea ce determina inflamatia acesteia si durerea pe picior (sciatica).

 

Semne clinice ale herniei de disc :

 • durerea;
 • modificarea posturii corporale;
 • modificari motorii;
 • modificari senzoriale;
 • modificari ale reflexelor.
Ultimele noutati
 • 30 / MAI
  TERAPIA REGENERATIVA: Pentru a aduce un plus in recuperarea coloanei vertebrale, sa introdus o noua forma de terapie. Terapia regenerativa este o t...
 • 07 / MAI
  Deoarece din ce in ce mai des suntem intrebati daca oferim si servicii de specialitate la domiciliu, am decis sa dezvoltam si aceasta latura a terapie...
 • 28 / MAR
  Terapia se bazeaza pe tractiune si decompresie in vederea corectarii defectelor de postura, nu este dureroasa si poate aduce efecte vizibile din persp...
 • 08 / FEB
  VALEDO MOTION aduce o imbunatatire a terapiei pe coloana vertebrala prin tehnologia de ultima generatie a senzorilor.Prin aceasta, terapeutii au un aj...
Copyright 2019 Clinica Müller