TERAPIE PENTRU COPII
Clinica Müller trateaza copilul cu cea mai mare atentie, acesta fiind viitorul adult sanatos.
Daca, in calitate de parinti, bunici, medici sau alti apartinatori ai copilului, observati anomalii in ce priveste dezvoltarea normala din punct de vedere fizic sau psihic, probleme de:
- echilibru,
- postura,
- devieri ale coloanei,
- blocaj de bazin,
- picioare inegale etc.,
puteti apela la specialistii nostri, chiar si doar in scop preventiv.
Clinica de scolioza Muller funcționează într-o manieră interdisciplinară.
Terapia se desfășoară de obicei după prescripția medicului sau, dacă este necesar, în mod privat și in funcție de prescripție, se poate administra o dată sau de mai multe ori pe săptămână, în ambulatoriu. Toți copiii sunt tratați, de la bebeluși la adolescenți.
Toate terapiile includ:
- diagnosticare cuprinzătoare
- terapie individuală sau de grup
- sfatul parental
- preventie
Perspectiva interdisciplinară a unității noastre influențează în mod esențial întregul proces diagnostic și terapeutic al terapiei copilului dumneavoastră.
O altă componentă importantă este cooperarea strânsă dintre părinți, medici, terapeuți și instituții precum grădinițe și școli.
În kinetoterapia pentru copii, sunt tratați copiii cu întârzieri de dezvoltare, tulburări de mișcare și anomalii neurologice.
Este foarte important pentru noi să construim o relație bună cu fiecare om mic și astfel să percepem fiecare copil cu specificul lui și să le susținem optim dezvoltarea în funcție de abilitățile sale. Pentru aceasta, aplicăm conceptul diverse terapii, într-un mod jucăuș, al cărui scop este de a obține cea mai mare independență posibilă în viața de zi cu zi.
OFERIM URMĂTOARELE METODE DE TRATAMENT:
- Terapie prin muzica si miscare
- Kinetoterapie
- Osteopatie
- Consiliere psihologica
- Terapia Schroth
- Terapie respiratorie
- Exerciții pentru pelvis
- Terapie manuală
- Terapie viscerală
- Terapia cranio-sacrală
- Terapia coloanei vertebrale
- Masaje.
Terapia se desfasoara la modul individual sau de grup, in scop de preventie.
Inainte de a putea incepe terapia la noi in clinica, este nevoie de o Evaluare amanuntita. Putem apoi să facem o programare pentru o consultație inițială în scurt timp și să începem terapia individuală.
DURERI DE SPATE
Durerea de spate este orice fel de durere sau disconfort care apare in partea din spate a trunchiului intre pelvis si gat. Este o problema care apare foarte frecvent. Poate aparea ocazional sau poate fi cronica, adica sa dureze mai mult de trei luni. Durerea de spate poate fi localizata intr-o anumita zona (de ex. durerea joasa de spate sau lombara, durerea mijlocie sau toracica si durere in partea superioara a spatelui, cervicala sau la nivelul cefei) sau poate aparea pe o portiune mai intinsa a spatelui. Durerea localizata poate iradia sau extinde catre ale zone ale corpului. Si reversul este adevarat, adica o durere din alta parte a corpului poate iradia catre spate.
Durerea lombara este una dintre cele mai frecvente afectiuni de sanatate din zilele noastre. Ea poate varia ca si gravitate de la durere usoara, surda, suparatoare pana la una acuta, ascutita, severa, persistenta. Ea poate limita miscarile si sa interfereze cu activitatile zilnice. Uneori durerile pot fi atat de severe incat sa forteze persoana sa se intinda in pat, fara sa se poata misca. De cele mai multe ori, durerile de spate acute se rezolva cu masuri de ingrijire de baza in cateva saptamani, dar uneori pot persista si pot produce in timp probleme grave.
Cauze structurale ce pot duce la dureri de spate:
- Spasmele musculare,
- Osteoartrita care poate afecta portiunea inferioara a spatelui. In unele cazuri artrita poate duce la stenoza spinala,
- Osteomielita (infectie sau inflamatie a oaselor de la nivelul spatelui);
- Scolioza;
- Boala Paget a oaselor;
- Fractura spinala;
- Spondilita (infectia sau inflamatia articulatiilor de la nivelul coloanei vertebrale);
- Entorse si luxatii datorate suprasolicitarii sau traumatismelor
SCOLIOZA
Scolioza reprezinta o curbura laterala, in linie verticala, a coloanei vertebrale.
Scolioza este o afectiune grava, ce apare indeosebi la copii si adolescenti, fiind o deviere a axului coloanei vertebrale in planurile frontal, sagital si orizontal. In 80% din cazuri scolioza predomina la adolescentii de sex feminin, iar formele severe apar in unul din zece cazuri, tot la fete. Boala se evidentiaza mai ales in perioada de crestere rapida din timpul pubertatii, dar sunt si cazuri in care aceasta apare mai devreme.
Cum se diagnosticheaza scolioza?
Majoritatea curbelor cauzate de scolioza sunt depistate la examenele de screening. Primele indicii ca un copil are scolioza sunt umerii inegali, talia inegala sau inclinarea spre o parte a corpului. Diagnosticul scoliozei si stabilirea tipului acesteia sunt realizate cu ajutorul unei radiografii.
Statisticile arata ca Romania este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste frecventa scoliozelor grave la copii. O metoda neinvaziva de tratament a scoliozei este Terapia Schroth.
Simptome:
In cazul Scoliozei pot aparea urmatoarele siptome:
- Diferenta la inaltimea umerilor,
- Un omoplat este mai iesit in afara decat celalalt,
- O talie stramba
- O parte a bazinului este mai ridicata si pozitionata in fata, in comparatie cu cealalta,
- Intregul corp este directionat inspre o parte,
- La aplecarea inainte se formeaza o mica cocoasa la nivel de spate,
- Deformare a sternului,
- La adulti dar si la copii pot aparea dureri.
Cauze:
Nu exista o cauza precisa in ce priveste aparitia Scoliozei.
Exista mai multe cauze ale aparitiei Scoliozei:
- Malformatii congenitale,
- Luxatii de bazin datorita nasterii la bebelusi,
- Deformarea coloanei in urma unui accident (deplasarea uneia sau a mai multor vertebre),
- Alimentatie necorespunzatoare in perioada de crestere a copilului,
- Postura incorecta in perioada de crestere, la locul de munca,
- Activitati care implica o postura incorecta (muzician, frizer, manichiurista etc.),
- Deshidratarea unei vertebre,
- Comportament imitat al copiilor, de la membrii familiei (alimentatie, postura).
- In cazuri mai rare se nasc bebelusi cu un defect la nivel de vertebra, coasta sau bazin.
Tratament:
In functie de mobilitatea si flexibilitatea pacientului se stabileste un Plan de recuperare individual care cuprinde exercitii pentru corectarea curburii.
O terapie de renume mondial este folosita in corectarea Scoliozei, de la copii, pana la varsta adulta: Terapia Schroth.
Terapia Schroth este o terapie tridimensionala, de baza pentru corectarea Scoliozei. Foarte importanta este capacitatea de intelegere a fiecarei Scolioze in parte, de catre terapeut. Exista cel putin 16 tipuri de Scolioza iar fiecare trebuie tratata individual. Pe langa Terapia Schroth mai este nevoie de alte terapii ajutatoare si de experienta terapeutului in corectarea Scoliozei.
Operatia se recomanda doar in cazurile in care organe vitale ale pacientului sunt afectate.
Atentie Corsetul nu corecteaza!
Metoda corsetului este una ajutatoare si nu de baza. Corsetul se va recomanda doar in paralel cu o terapie de corectare a Scoliozei.
CIFOZA – (cocoasa)
Este o afectiune a coloanei vertebrale. Ea se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei. In faza incipienta, aceasta boala nu are simptome, ea putand evolua silentios, modificand aspectul corpului. In unele cazuri, unii pacienti se pot plange de dureri de spate. In timp, semnele de spate cifotic sunt clare: umerii par mai rotunzi, iar coloana superioara este curbata fata de normal.
Simptome
In cazul cifozei, pot aparea:
- O capacitate redusa a miscarii, a mobilitatii
- Dureri ale spatelui, pana in zona cefei
- O respiratie ingreunata
- Sangerari
- Boli de inima
- Distrugerea vertebrelor
- Tulburari ale somnului
- Tulburari ale auzului
- Paralizia picioarelor
- Afectarea maduvei spinarii
- Depresie din cauza spatelui deformat.
Cauze:
Daca este de ordin congenital, cifoza va fi vizibila chiar si la copilul mic.
Pozitia incorecta a copilului pe scaun inca din primii ani de viata, la masa, acasa si apoi la gradinita, la scoala, la birou sau in banca, purtarea incorecta a ghiozdanului pot genera in timp deformarea coloanei. Persoanele inalte, slabe, cu hipotonie (scadere a tonusului muscular) sunt predispuse la cifoza.
Tehnologia are un rol foarte important in aparitia cifozei la copii cat si la adulti. Statul pe scaun din ce in ce mai mult si utilizarea calculatorului, a telefonului, tabletei, in pozitii „ comode“, a dus cu timpul la aparitia cifozei. Daca se continua cu pozitia deficitara, se poate ajunge la distrugerea discului.
La persoanele in varsta, o alta cauza ar putea fi Osteoporoza.
Tratament:
In recuperarea cifozei este nevoie in primul rand de un personal specializat in afectiunile coloanei vertebrale si a recuperarii acesteia. Pentru o recuperare corecta si eficienta a cifozei, personalul calificat si specializat in coloana vertebrala, trebuie sa dea dovada de multa consecventa, seriozitate si experienta.
LORDOZA
Regiunea lombara are o curbura fiziologica in plan sagital, care are concavitatea orientata spre posterior. Aceasta curbura fiziologica poarta numele de lordoza in literatura.
Lordoza fiziologica este intalnita si la nivelul coloanei cervicale. O accentuare a acestor curburi sagitale poarta numele de hiperlordoza sau simplu, “lordoza”.
De cele mai multe ori lordoza este una posturala, profesionala care se poate corecta usor si care nu se asociaza cu alte complicatii. Conditia pentru ca evolutia sa fie favorabila este sa se consulte un kinetoterapeut cat mai curand de la aparitia durerilor lombare – lombalgii.
Aparitia lordozei se datoreaza unei game variate de cauze: postura inadecvata, obezitate, osteoporoza (subtierea oaselor), spondilolisteza (dislocare unei vertebre), acondroplazia (afectiune genetica), inflamatia la nivelul discurilor intervertebrale, lordoza juvenila benigna (care se inregistreaza in randul copiilor).