EVALUARE POSTURALA
Aparatul de analiza posturala este o cale catre un diagnostic corect si pentru prevenirea diferitelor deficiente posturale (cifoza, scolioza si lordoza). Aparatul de analiza posturala globala permite masurarea diferitelor componente ale corpului si incadrarea individului intr-o anumita categorie. Masurarea incepe prin fotografierea pacientului din fata, profil stanga si dreapta si din spate. Analiza posturii pacientului este utila pentru toate ramurile medicale, deoarece postura arata cat este de sanatos corpul ca intreg.
Elemente vizibile la aparatul de postura:
- pozitia capului,
- pozitia umerilor
- linia care uneste varful omoplatilor,
- linia care uneste coastele,
- linia care uneste bazinul,
- pozitia genunchiilor,
- pozitia gleznelor,
- gradul de rotatie al corpului.
O diagnosticare precoce a deficientelor posturale aduce un aport incredibil in recuperare.
Aparatul de analiza posturala este folosit pentru determinarea deficientelor la nivelul coloanei vertebrale, prin intermediul unui sistem de camera video care permit achizitia de imagini de inalta rezolutie, imagini ce sunt apoi prelucrate cu ajutorul softului.
Este o analiză complexă în care se va verifica postura (vedere anterioară, laterală și posterioară) statică, dar și în mișcare, amplitudinea de mișcare a articulațiilor mari și, de asemenea se vor aplica teste de funcționalitate (de exemplu de stabilitate a centrului), de forță musculară sau de mobilitate.
În urma acestei analize se vor face recomandări precise și individualizate, cu privire la metoda de antrenament potrivită pentru a atinge obiectivele dorite.
Chiar dacă este vorba despre un program de exerciții fizice de recuperare după o accidentare sau afecțiune, de reeducare posturală sau de pregătire fizică sportivă, succesul acestui program depinde de atingerea obiectivelor stabilite.
Singurul mod de a determina atingerea acestor obiective și valoarea programului stabilit de către specialist este prin evaluarea periodică.
Rezultatele unei reevaluări pot fi folosite pentru a prezice evoluția în timp, pentru a indica slăbiciuni sau dezechilibre, pentru a măsura progresul, dar și pentru a indica specialistului schimbările necesare ce trebuie făcute în cadrul antrenamentului.