Ce sunt infiltratiile?
Infiltrațiile sunt proceduri minim invazive, care se realizeaza prin introducerea intraarticulara, peri-articulara, sau intra-musculara a unor substanțe, cu scopul de a ameliora durerea, de preventie, de ameliorare a simptomatologiei din diferite patoligii ( acute, sau cronice), sau de imbunatatire a funcției diferitelor segmente implicate.
Procedura durează 15 - 20 minute si se execută sub ghidaj ecografic pentru o precizie cat mai buna in efectuarea infiltratiilor.
Care sunt cele mai intalnite tipuri de infiltratii?
1. Infiltratii cu rol antiinflamator ( folosite in: tendinite, bursite, tenosinovite, fasceite, artroze, leziuni ligamentare);
2. Infiltratii cu acid hialuronic ( folosite in leziunile de cartilaj ale articulatiilor, cu rol de lubrifiant, scad durerea si inflamatia, hranesc cartilajul si ajuta in procesul de regenerare);
3. Infiltratiile PRP (infiltratiile cu plasma, obtinute prin centrifugarea sângelui propriu, cu un continut ridicat de trombocite), care stopează progresia deteriorării articulare si ajuta in repararea țesuturilor moi si dure (folosite in: afectiunile degenerative / artroze, afecțiunile cartilajului articular, afectiunile ligamentare, leziuni meniscale, afectiunile tendoanelor, afecțiunile musculare, sau in leziunile posttraumatice).
Care este rolul infiltratiilor?
- Ameliorarea simptomatologiei, chiar dispariția durerii articulare pentru o perioadă variabilă de timp;
- Scăderea sau încetarea administrării de medicamente antiinflamatoare sau antialgice adjuvante;
- Intarzierea / stoparea intervențiilor chirugicale;
- Imbunătățirea funcției articulare (diminuarea durerii permite reluarea amplitudinii de mișcare);
- Reluarea si pregatirea pentru activitatile de recuperare/ kinetoterapie.