CONSILIERE PSIHOLOGICA
Durerea cronică implică mai mult decât experimentarea durerii. În cursul cronicizarii, boala devine vizibilă și în comportament, dispoziție, așteptări și convingeri. Există adesea schimbări serioase în întreaga situație de viață (de exemplu, afectarea relațiilor de familie, incapacitatea de a munci, pierderi financiare, pensionare anticipată).
La unii pacienți cu durere cronică, se dezvoltă modele comportamentale nefavorabile din hiperactivitate și solicitări excesive în perioadele fără durere, pe de o parte, și inactivitate, odihnă și vizite frecvente la medic în timpul fazelor de durere, pe de altă parte. Acest comportament, la rândul său, poate fi implicat în menținerea durerii.
OBIECTIVELE TERAPIEI:
- Transfer de cunoștințe,
- Tehnici de relaxare (relaxare progresivă a mușchilor, relaxare a respirației),
- Analiza condițiilor care favorizează durerea și stresul,
- Training pentru rezolvarea problemelor și dezvoltarea unor perspective realiste de viitor,
- Recunoașterea și schimbarea convingerilor și comportamentelor nefavorabile legate de durere,
- Exerciții de gestionare a durerii (de exemplu, concentrare, relaxare),
- Exerciții de mindfulness și acceptare în legătură cu durerea.
În terapia psihologică a durerii, pacientul este motivat să se desprindă de tiparele comportamentale problematice și să deschidă un nou teren. În plus, pacientul este ajutat să reducă consecințele psihologice și sociale ale durerii cronice pentru a-și recâștiga o calitate mai bună a vieții.
În prezent, în echipa noastră interdisciplinară lucrează un psiholog care are experiență bine întemeiată în psihologia durerii și cunoștințe interdisciplinare. Acest lucru ne permite să răspundem individual la problemele pacienților noștri.