Ce reprezinta ecografia musculoscheletala?
Ecografia musculoscheletala este o metoda foarte utila, non-invaziva si nedureroasa, prin care pot fi investigate numeroase afectiuni in ortopedie, traumatologie si medicina sportiva. Aceasta metoda permite explorarea structurilor musculoscheletale şi a părţilor moi, aducând informaţii similare rezonanţei magnetice.
Pacientul nu are contraindicatii inainte de a veni la ecografia musculoscheletala, poate fi aplicata si in cazul pacientilor cu implanturi metalice, proteze cardiace, la gravide si copii si durata de investigatie este intre 15-20 minute si poate fi efectuata in oricare parte a zilei.
Cand apelam la o ecografie?
Atunci cand suferiti de durere la oricare dintre articulatii, cand doriti sa obtineti un diagnostic precis, in monitorizarea terapiei, in instituirea tratamentului, sau in ghidajul infiltratiilor.
Ecografia se utilizeaza in:
- Leziunile ligamentare sau tendinoase de natură inflamatorie sau traumatica (rupturi ligamentare, rupturi / leziuni de menisc, chist Baker, acumulari de lichid intraarticular tendinite, calcificări periarticulare, epicondilite, bursite, artroze, etc.);
- Leziunile traumatice musculare ( în vederea stabilirii diagnosticului, prognosticului si in instituirea tratamentului).
- Puncţii;
- Biopsia formaţiunilor tumorale;
- Aspirarea subcutanata, sau musculara;
- Plasarea unui cateter de drenaj;
- Ghidaj pentru injectarea unor tratamente intraarticulare sau musculare;